חדשות ועדכונים
ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

200 מיליארד שקלים של כספי הביטוח הלאומי – נעלמו

פברואר 7, 2018

רוב אזרחי המדינה משלמים דמי ביטוח לאומי כל חודש – אך מסתבר שמשרד האוצר "גנב" את עודפי הגבייה למטרותיו, במקום שהכסף יישאר בביטוח הלאומי, ישולם לנזקקים בתור קצבאות ויתמוך במערך הרווחה. הסיפור הבלתי נתפס נחשף שוב לאחרונה בחדשות 10

הנתון מדהים, כמעט בלתי ניתן לעיכול: הממשלה "גנבה" סכום אדיר של 220 מיליארד שקלים שנגבו ממבוטחי המוסד לביטוח לאומי – לצרכים שאינם מיועדים כלל לביטוח הלאומי.

כך הפכה הממשלה את מנגנון הגבייה של הביטוח הלאומי לחלק ממערך מס ההכנסה השוטף, בניגוד להגיון ואולי אף בניגוד לחוק. אם הממשלה היתה משתמשת בעודפי הגבייה העצומים של הביטוח הלאומי כדי להגדיל את קצבאות הנכים, מצבם של רבע מליון אזרחים היה שונה לחלוטין.

רק במשרד האוצר יודעים לאן הולך הכסף שאנחנו משלמים לביטוח הלאומי. בחדשות 10 דיווח "המפצח" אבי עמית על השיטה שהפכה את הביטוח הלאומי למשאבת מסים נוספת של המדינה: המוסד לביטוח לאומי נמצא למעשה בעודף תקבולים, מגלה רואה החשבון ערן יאראק, יו"ר ועדת הכספים של המוסד. הסכומים הולכים ותופחים עד שהגיעו לאחרונה ל-205 מיליארד ש"ח לפחות.

אורנה אנג'ל, יו"ר ועדת הביקורת של מועצת הביטוח הלאומי, מגדירה את הפרשה כ"ההונאה הכי גדולה של החיים שלנו כאן". ב-1980 החתים משרד האוצר את הביטוח הלאומי על הסכם, לפיו האוצר לוקח אליו את כספי העודפים של המוסד.

נכון לסוף 2017, עודפי הגבייה העצומים של המוסד לביטוח לאומי עומדים על סכום של 224 מיליארד ש"ח. בסוף 2018 יתפח הסכום הזה לכדי 235 מיליארד שקלים. כל זאת בזמן שהנכים חיים מקצבאות שלא עודכנו כבר 16 שנה, ולמעשה התדרדרו למצב של עוני חמור, רעב ומחסור בתרופות חיוניות.

"כל הכסף הזה טבע במשרד האוצר", מסביר רו"ח יאראק. הממשלה השתמשה בכסף הזה לצרכיה, למרות שהיה אמור לזרום לטובת המבוטחים ששילמו דמי ביטוח לאומי כל חודש, במשך עשרות שנים. האוצר מתייחס אל כספי הביטוח הלאומי כאל סוג של מס עקיף, שאיתו אפשר לעשות מה שרוצים.

במקביל להיעלמותם של כ-200 מיליארד שקלים, ספג המוסד לביטוח לאומי קיצוץ קצבאות דרמטי ב-2003, שהוביל להתפטרותו של  יוחנן שטסמן, מנכ"ל הביטוח הלאומי באותה עת. מאז קיצוץ היסטורי זה, לא תוקן מצבם של מקבלי הקצבאות, ורובם סובלים ממצוקה כלכלית כרונית.

במשרד האוצר טוענים בתגובה כי כספיי הגבייה אינם מספיקים לכסות את התחייבויות המוסד לביטוח הלאומי. באוצר אף מזכירים כי הביטוח הלאומי נמצא במצב של גירעון אקטוארי וצפוי להגיע לחדלות פירעון בשנת 2045. כדי למנוע קריסה עתידית, משתתפת הממשלה בתשלומי הביטוח הלאומי בסכום שנתי של 28 מיליארד ש"ח.

תגובת האוצר עשויה להטעות את מי שאינו בקיא בנתונים, כיוון שעל העובדה הבאה אין למעשה ויכוח עובדתי: הממשלה אכן לוקחת כ-10 מיליארד ש"ח מכספי הגבייה של הביטוח הלאומי ומשתמשת בו לצרכיה השוטפים. אם סכום זה היה נשאר בקופת המוסד, היה ניתן להגדיל את הקצבאות בטווח הקצר ולשפר את יציבותו הפיננסית של המוסד לטווח הארוך.

במאמר שפורסם ב'הארץ' מציע משה בן עטר (עד לאחרונה מנהל המרכז הרעיוני לחינוך ומחקר בבית ברל) כי "הביטוח הלאומי צריך להיות רשות עצמאית בלתי תלויה הכפופה למועצה מקצועית המחויבת בדין וחשבון לכנסת ולוועדה לביקורת המדינה. במקביל, עליה לנהל יחסי גומלין עם האוצר מתוקף חוק הביטוח הלאומי.  ביטוח לאומי צריך להתנהל בכלים ביטוחיים ולא לפי כללים של תקציב שנתי, לפיו מתנהלת המדינה".

כדאי לקרוא גם:

אם חלית או נפצעת והנך זקוק לסיוע מול המוסד לביטוח לאומי ושאר משרדי הממשלה, פנה עוד היום ל"זכותי". צור קשר דרך האתר או התקשר 5520*.

צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם