זכויות רפואיות
ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

פיברומיאלגיה – נכות כללית

סכום של 523 אלף שקלים נפסק לנהגת שנפגעה בתאונת דרכים ואובחנה כסובלת מפיברומיאלגיה קשה. בית משפט השלום בנצרת קבע: "התאונה היא אחד מן הגורמים לנכותה של התובעת מפיברומיאלגיה".


עובדות המקרה פשוטות לכאורה: "התובעת ילידת 1974, נשואה + 5 ילדים, עובדת כמטפלת במעון לאנשים בעלי מוגבלויות, נפגעה בתאונת דרכים ביום 17.3.2016, בעת שנהגה ברכבה ורכב צד ג' התנגש בו מאחור". הנפגעת התלוננה על כאבים בצוואר ובגב התחתון.

מאז התאונה היא נמצאה "במעקב אורתופדי עקב כאבים בצוואר ובעמוד שדרה מותני, מתלוננת על כאבי ראש, ישנוניות, ללא בחילות או הקאות". היא עברה ניתוח אך ללא הועיל.

הבעיות לא נעלמו, והנפגעת התלוננה על התסמינים הבאים:

  • כאבים בצוואר עם הקרנה לכתפיים ולראש
  • כאבי ראש חזקים
  • סחרחורות
  • טשטוש ראיה
  • מספר אירועים של אובדן הכרה
  • דיכאון על רקע ירידה בתפקוד
  • כאבי צוואר
  • שינה לא טובה

ביולי 2019 אובחנה הנפגעת כסובלת ממחלת פיברומיאלגיה (באופן קשה) ואף קיבלה אישור להשתמש בקנאביס רפואי. הנפגעת הגישה תביעת נזקי גוף על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

המומחה הרפואי פרופ' ראובן מדר קבע נכות בשיעור של 20% בגין פיברומיאלגיה. כמו כן העריך פרופ' מדר את השפעת התאונה על מצבה של הנפגעת ב-40% מתוך הנכות. לפי חישוב זה, מדובר על 8% אם מקבלים את הטענה כי קיים קשר סיבתי בין התאונה למחלה.

לצורך הדיון בתיק, חשובה הגדרתו של פרופ' מדר לגבי השאלה המהותית "מהי פיברומיאלגיה":

"תסמונת פיברומיאלגיה מאופיינת על ידי כאבי גוף מפושטים מלווה בנקודות כאב ספציפיות… מתלוות לתחושות הכאב עייפות ניכרת, הפרעות שינה, לעיתים כאבי ראש, יובש בפה, גרד בעיניים, תסמונת המעי הרגיז או כיס שתן רגיז ותופעות סומטיות נוספות"

המקרה שנידון בבית משפט השלום בנצרת מורכב יותר, כיוון שהתובעת סבלה מכאבים שונים עוד לפני התאונה. לפיכך, נוצר קושי אמיתי לקבוע האם התאונה אכן החמירה את מצבה של הנפגעת, ובאיזו מידה. האומדן שהציע פרופ' מדר העריך את השפעת התאונה על מצבה הנוכחי בארבעים אחוזים (40%) – היקף הקשר הסיבתי.

בית המשפט ציין כי "אין לקבוע כי התאונה היא הגורם הבלעדי למחלה". הנתבעים טענו כי "קיימת עמימות באשר לקיומו של קשר סיבתי בין התאונה לבין המחלה, וקביעת המומחה בעניין זה שנעשתה בדרך של הסתברות…שגויה משפטית".

כבוד השופטת אפרת רבהון הגיעה למסקנה כי "הוכח במידה הנדרשת במשפט האזרחי, כי התאונה היא אחד מן הגורמים לנכותה של התובעת מפיברומיאלגיה. העמימות אינה נוגעת לקשר הסיבתי בין התאונה לבין המחלה, אלא לשיעור התרומה של התאונה לנכות".

כך נסללה הדרך לקבוע לתובעת 8% נכות מפיברומיאלגיה בגין התאונה. שיעור נכות תפקודית נקבע על ידי בית המשפט על 30%, בדומה לנכות הרפואית שנקבעה לה. הנימוק: "אכן חלה ירידה הדרגתית בשכרה מאז התאונה, בשיעור דומה לשיעור נכותה הרפואית בעקבות התאונה". התביעה של הנפגעת נגד המעסיק וחברת הביטוח – התקבלה.

השופטת ציטטה חלק נוסף מחוות הדעת של המומחה הרפואי, פרופ' מדר, בנושא המשמעות התפקודית של מחלת הפיברומיאלגיה על הלוקים במחלה:

"…תסמונת הפיברומיאלגיה עלולה להיות מלווה לא רק בכאב אל גם בירידה בתפקוד היומיומי, ביכולת העבודה, ובאיכות החיים.. הגורמים העיקריים לירידה בתפקוד ולאי יכול תעבודה על פי המתואר בספרות הם: כאב, לאות, חולשה ובנוסף לגורמים אחרים דוגמת הפרעות שינה ומדד עוצמת הפיברומיאלגיה. לרוע המזל, חלק גדול מהלוקים בתסמונת זו ימשיכו לסבול ממנה שנים רבות על לאף ניסיונות טיפוליים שונים ומגוונים…"

סיכום נזקי התובעת וסך הפיצויים:

  • בגין הפסד שכר לעבר – 67,000 ₪.
  • בגין הפסדי שכר לעתיד – 318,000 ₪
  • בגין הפסד תנאים סוציאליים – 48,000 ₪.
  • בגין עזרת צד ג' – 20,000 ₪.
  • בגין הוצאות – 20,000 ₪.
  • בגין כאב וסבל – 49,622 ₪.

 סה"כ פיצויים לתובעת: 523,000 ₪ (מעוגל).

שם ההליך והתיק: ת"א 29426-05-18 פלונית נ' עלי אמארה וכלל חברה לביטוח (שלום, נצרת)

פסק הדין ניתן בתאריך 22 דצמבר 2020.

סוג ההליך: תביעת נזקי גוף על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה-1975 (חוק הפלת"ד)


קריאה נוספת – פיברומיאלגיה


כדאי לעיין וללמוד: תאונות עבודה – מקרים ופסקי דין

נפגעת בתאונת עבודה? מחלה כמו פיברומיאלגיה פגעה בתפקודך ובפרנסתך? צור קשר עם זכותי לקבלת פיצוי כספי.

צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם