חדשות ועדכונים
ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

10 המחלות הקטלניות ביותר בעולם

פברואר 7, 2017

מהן התופעות הרפואיות המסוכנות ביותר לנו? התקשורת מדווחת על מגיפות שונות ומשונות, מפחידה אותנו עם מחלות אקזוטיות ומסתוריות. רשימת עשר המחלות הממיתות ביותר בכדור הארץ הרבה פחות מפתיעה, וחלק מן המחלות ניתנות למניעה באמצעים פשוטים, אך לא תמיד זולים.

1. מחלת לב כלילית (איסכמית)

זוהי עדיין המחלה הקטלנית ביותר בעולם כיום. באנגלית היא נקראת בקצרה CAD.

היא מתרחשת כאשר עורק כלילי אחד ומעלה הופך צר או סתום, מה שמוביל לפגיעה בשריר הלב עקב מחסור בזרימת דם אל הלב. ארגון הבריאות העולמי מעריך שלמעלה מ-7 מליון בני-אדם מתים ממחלה זו כל שנה. גם בישראל, מחלות לב מהוות חלק משמעותי ממקרי המוות המדווחים.
לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה ועישון מהווים גורמי סיכון מרכזיים למחלת הלב הכלילית. כושר גופני, תזונה נכונה והקפדה על משקל גוף סביר מפחיתים את הסיכוי להיפגע מן המחלה.

2.  שבץ

הפרעה פתאומית לאספקת הדם למוח גורמת נזק מהיר ובלתי-הפיך לתאי המוח, תוך דקות בדרך כלל. קריש דם, ברוב המקרים, הוא גורם הסיכון העיקרי להתפתחו שבץ. קצת פחות מ-7 מליון בני-אדם ברחבי העולם מתים משבץ בכל שנה, לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי. שבץ לא רק מוביל למקרי מוות, אלא גם למקרים רבים של נכות לצמיתות. בקרב אנשים שסבלו משבץ בעבר, כרבע מתוכם יעברו שבץ נוסף.

3. מחלת ריאות חסימתית כרונית

כ-3 מליון בני אדם לפחות מתים בכל שנה ממחלה זו, שהיא למעשה קטגוריה של מחלות ריאה כמו ברונכיטיס כרונית או נפחת (אמפיזמה). מחלה זו, הנקראת בקיצור COPD, מקשה על בני אדם לנשום. בישראל מתים ממנה כ-3,000 איש מדי שנה. חלק ניכר מן החולים הם מעשנים כבדים, אך גם מעשנים פסיביים. גורם סיכון מרכזי נוסף הוא זיהום אוויר, בבית ומחוצה לו. תרופות עשויות להקל על חולי COPD אך ברוב המקרים אין מרפא למחלה זו.

4. זיהומים בדרכי הנשימה התחתונות

 דלקת ריאות, ברונכיטיס ושפעת – קצת פחות מ-3 מליון בני אדם מתים בכל שנה ממחלות השייכות לקטגוריה זו. השפעת מהווה נתח עיקרי בקבוצה זו, כאשר תדירות המחלה ושכיחותה משתנות ממקום למקום ברחבי הגלובוס. בישראל, "עונת השפעת" היא לרוב דצמבר-פברואר. באיזורים טרופיים, הסיכון קיים לאורך כל חודשי השנה. מחלות אלו משגשגות במרחבים מלאכותיים סגורים. אוויר צח בהחלט עוזר כדי להפחית את הסיכון להיפגע מזיהומי בדרכי הנשימה התחתונות.

 5. סרטן קנה הנשימה, ריאות וסימפונות

סרטן בדרכי הנשימה היא קבוצת מחלות קטלנית האחראית למותם של כ-1.6 מליון בני-אדם ברחבי העולם, בכל שנה. הגורמים המרכזיים: עישון פעיל וסביל, זיהום סביבתי וחשיפה לרעלים המצויים באוויר, במים ובמזון.

6. איידס (HIV)

הוירוס המכונה HIV שתוקף את המערכת החיסונית עדיין אחראי לכ-1.5 מליון מקרי מוות בעולם בכל שנה, ממחלת האיידס. מאז פרוץ המגיפה, כ-40 מליון בני אדם מתו ממנה בכל העולם. יבשת אפריקה היא הנפגעת המרכזית כיום ממחלת האיידס, ושיעורי נשאי הנגיף שם מגיעים עד 70% בקרב האוכלוסיה.

7. שלשולים

שִׁלשׁוּל נגרם על ידי זיהום-מעיים המועבר על ידי חיידקים, וירוסים ואפילו טפילים. המחלה מובילה לאיבוד מהיר של נוזלים ומלחים, ולכן מסכנת חיים. שלשולים נפוצים בסביבה שבה קיימים מים מזוהמים ו/או אוכל נגוע. מחלה זו נפוצה במיוחד במדינות מתפתחות, בעלות תנאים תברואתיים ירודים.

כמעט 1.5 מליון בני-אדם מתים משלשולים מדי שנה. המחלה קטלנית במיוחד בקרב ילדים מתחת לגיל חמש. כ-760 אלף ילדים מתים בכל שנה ממחלות שלשול שונות. באופן מפתיע, רחיצת ידיים תכופה במים וסבון מפחיתה באופן דרמטי מחלות שלשול, ולכן ניתן לשלוט בתופעה בעזרת מתקנים מתאימים והרגלי תברואה בסיסיים.

8. סוכרת

קבוצת מחלות הסוכרת משפיעה על ייצור האינסולין בגוף והשימוש בו. סוכרת סוג 2, שבה הלבלב אינו מסוגל לייצר מספיק אינסולין, נגרמת מתזונה לקויה, היעדר פעילות גופנית, ומשקל עודף. כ-1.5 מליון בני אדם ברחבי העולם מתים מסוכרת וסיבוכים של המחלה. קיימים סימנים מדאיגים גם בקרב ילדים, המפתחים סוכרת נעורים, עקב שילוב של חשיפה למזון ממותק ושתיה קלה עם אורח-חיים שאינו משלב פעילות גופנית בסיסית.

9. סיכובי לידה מוקדמת

תופעות אלו פוגעת בעיקר בעוברים ותינוקות, לרוב בשבוע הראשון לחייהם. הסיבוכים הללו אחראים לכ-1.1 מליון מקרי מוות בכל העולם, מדי שנה. משקל לידה נמוך הוא גורם מרכזי. התופעה נפוצה בעיקר בקרב מדינות מתפתחות, החסרות תשתית רפואית מתאימה, בייחוד באיזורים הכפריים ובפריפריה.

10. שַׁחֶפֶת

מחלת ריאות זו נגרמת על ידי חיידק בשם מיקובקטריום טוברקולוזיס. חיידק זה מועבר דרך האוויר, וכמה מן הזנים שלו עמידים בפני טיפול. לכן חולי שחפת זקוקים לתנאי בידוד קיצוני. מדי שנה מתים כ-900,000 בני אדם ברחבי העולם ממקרי שחפת. תרופות אינן תמיד מועילות לטיפול במחלה. רוב מקרי המוות מתרחשים במדינות מתפתחות. שחפת היא סיבת מוות נפוצה בקרב נשאי נגיף ה-HIV.


שתי מחלות משמעותיות שלא נכללו ברשימת 10 המחלות הקטלניות ביותר בעולם הן מָלַרִיָה (טפיל המועבר באמצעות יתושים, מחלה טרופית זיהומית הפוגעת בכבד) וחַצֶבֶת (מחלה נגיפית מדבקת אותה ניתן למנוע באמצעות חיסון). ילדי ישראל מקבלים חיסון נגד חצבת בשלב מוקדם מאוד, ויעילותו כיום היא כ-99%. 

אמנם חלק ניכר מן המחלות שצויינו ברשימה זו נפוצות במדינות מתפתחות, בעיקר באפריקה שמדרום לסהרה. אך בגלל תהליכי גלובליזציה מהירים, כמות גדולה של מהגרי עבודה ותיירות מהירה, המחלות ממשיכות להתפשט ממדינה למדינה על בסיס חודשי. לכן יש לעמוד על המשמר, להיזהר כאשר מטיילים במדינות רחוקות, להקפיד על הוראות מערכת הבריאות ולהתעדכן בחיסונים ותרופות חדשות.

קראו חדשות נוספות

זקוק לסיוע במימוש זכויותיך הרפואיות? התקשר 5520* ל'זכותי' או מלא פרטיך באתר זכותי ונציג 'זכותי' יסייע לך.

צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם