בשורה לחולי סוכרת: רפורמה בזכאות לסנסורים מעל גיל 18
ועדת הסל התרופות החליטה כי מעתה ואילך, חולי סוכרת 1 (נעורים) מעל גיל 18 יוכלו לקבל חיישן (סנסור) בלי להוכיח מצב היפוגליקמיה פעמיים ומעלה. מדובר בחיישן מזריק אינסולין באופן מתוכנת, כדי למנוע התקפי היפוגליקמיה.
הרפורמה בזכאות של חולי סוכרת סוג 1, שהמחלה אובחנה אצלם לפני גיל 18, התבצעה באמצעות לחץ של עמותת “מתוקים לדרך” ביחד עם ארגוני חולי סוכרת נוספים בישראל. עד לאחרונה, חולי סוכרת נעורים שעברו את גיל 18 לא קיבלו שירותי מרפאה, לא קיבלו חיישנים חדשים ולא קיבלו חלפים לחיישן ותפעול שוטפים.
מכשיר ניטור רציף של רמות סוכר בדם מכיל רכיבים מתכלים כגון חיישנים, אותם יש להחליף מדי 5-6 יום. המכשיר כולל גם רכיבים נוספים, אותם יש להחליף מדי פעם, בהתאם להוראות יצרן. המכשיר מחובר לגוף ומתריע מפני נפילות סוכר, חריגות של רמת סוכר (היפוגליקמיה / היפרגליקמיה), גם בלילה. רופא אנדוקרינולוג וקופת החולים יכולים לאשר אספקת מד ניטור סוכר לחולי סוכרת.
חולי סוכרת שאינם מעוניינים להשתמש במכשיר המחובר לגופם באופן קבוע, מבצעים את בדיקת רמת הסוכר באמצעות גלוקומטר. זהו מכשיר נייד הדורש מן החולה לבצע דקירה באמצעות מחט, כדי לטפטף טיפת דם על מקלון המחובר למכשיר.
נציגי חולי הסוכרת ביקשו מוועדת סל התרופות לאשר הכנסת מערכת היברידית במעגל סגור, המכונה גם “לבלב מלאכותי”. מדובר במיכשור חדש ויקר, שלא נכנס לסל התרופות המעודכן, נכון לינואר 2020.
סוכרת מסוג 1 מתפתחת כתוצאה של מחסור באינסולין, עקב הרס של תאי בטא בלבלב. המערכת ההיברידית החדשה מסוגלת לבצע התאמה מדויקת של רמת האינסולין לפי רמת גלוקוז בגוף, בזמן אמת ובאופן אישי לכל מטופל.
דוגמה למערכת היברידית מסוג “לבלב מלאכותי” היא מערכת מינימד 670G, של חברת מדטרוניק. באנגלית, נקרא מוצר זה MiniMed 670G Insulin Pump System. זוהי למעשה משאבת אינסולין חכמה, המנסה לחקות את התנהגותו של לבלב בריא בגוף האדם.
זכויות רפואיות של חולי סוכרת
סוכרתיים מסוג 1 זכאים בין השאר גם למוצרים והשירותים הבאים:
- משאבת אינסולין
- פריטים מתכלים
- מד סוכר רציף (חיישן / סנסור) – ילדים, נשים וגברים
- פריסטייל ליברה (ניטור רמות סוכר ע”י סריקה)
- ייעוץ של תזונאית
- תקרת השתתפות עצמית (חולה כרוני)
- אישור תרופה תוך 4 ימים
- פטור מתשלום על ביקור רופא
- ציוד באספקת משרד הבריאות
מחלת הסוכרת מוכרת כיום כ”מגיפה עולמית” על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO). בעולם כיום כ-463 מיליון חולי סוכרת, ובשנת 2045 צפוי מספרם לעלות לכ-700 מיליון חולי סוכרת. בישראל כ-550,000 חולי סוכרת, ומספרם צפוי לעלות בהתאם למגמה העולמית. תוך עשור, כל ילד שלישי בישראל צפוי להיות חולה סוכרת עד הגעתו לגיל 50.
שלושת גורמי הסיכון המרכזיים לילדים ולנוער לחלות בסוכרת:
- היעדר פעילות גופנית (ספורט, התעמלות, כושר)
- ישיבה וצפייה במסכים ומחשבים
- צריכה של שתיה ממותקת ואוכל עתיר-סוכר
חולי סוכרת רבים סובלים מבעיות בריאות נלוות, סיבוכים והפרעות בתפקוד, הפוגעים בעבודתם.
אם מחלת הסוכרת פגעה בתפקודך ובפרנסתך, צור קשר עם “זכותי”.