נכות זמנית
מהי נכות זמנית? מי מקבל אותה? ולמה לא מקבלים מיד נכות רפואית?
- "נכות זמנית" משמעה מצב רפואי חולף, או בלתי-יציב. במקרה של תאונה, פציעה או מחלה שאינה כרונית או קבועה, ייתכן מצב שבו ועדה רפואית של ביטוח לאומי תחליט לתת לנפגע/חולה נכות זמנית שכזו. ייתכן מצב שבו מחלה נמצאת בשלביה הראשונים, ולאחר מספר חודשים היא מחמירה או מתגברת. גם ההיפך יכול לקרות: אדם נפגע ממחלה, אך מקבל טיפול ומצבו משתפר או שהוא מחלים לגמרי.
- משמעותה של נכות "זמנית" (ארעית / לזמן מוגבל), להבדיל ממצב של נכות "קבועה" היא, שהמוסד לביטוח לאומי סבור שמצבו של הנפגע יכול להשתנות – לטובה (הטבה/שיפור) או לרעה (החמרה/הרעה). ועדה רפואית יכולה לקבוע נכות זמנית לתקופה עתידית של שנה אחת לכל היותר. עם זאת, במקרים רבים יכול בית המשפט לקבוע נכות זמנית לתקופה של מספר שנים, תלוי בנסיבות המקרה ובהתאם לחוות דעת של רופא מומחה.
- בתקופה שבה הנפגע מקבל נכות זמנית, הוא מקבל קצבת נכות בשיעור דרגת נכות זמנית. כאשר התקופה שנקבעה תסתיים, הנפגע יוזמן אל ועדה רפואית נוספת, כדי לקבוע את מצבו הנוכחי.
- ייתכן מצב שבו אדם מקבל נכות זמנית בדרגת 100%, ולאחר תקופה מסוימת מוחלט להפחית את דרגת הנכות באופן דרסטי. ייתכן גם מצב הפוך: אדם מקבל נכות זמנית בדרגה נמוכה, מצבו מחמיר עם הזמן – ובסוף התהליך הוא מקבל נכות קבועה (צמיתה) בדרגה גבוהה יותר.
- ועדה רפואית של ביטוח לאומי יכולה לקבוע דרגת נכות זמנית של 100% לפרק זמן מוגבל, בחלק מן המקרים. זאת, במקרה שבו הנפגע לא יכול לחזור לעבודה, ואין לו הכנסות מעסק אחר (ותנאים נוספים הכתובים בחוק) והוא מוכר בתור נכה נזקק. דרגה זו נקבעת על ידי גוף המכונה "ועדת רשות" לתקופה של עד 4 חודשים, אך ניתן להאריך או לקצר אותה.
- כדי לקבל מעמד של נכה נזקק, יש להגיש תביעה לנכה נזקק בעל דרגת נכות זמנית באמצעות טופס 279. לפי אתר הביטוח הלאומי, זוהי תביעה המיועדת להגשה על ידי נכה עבודה (נפגע עבודה) שוועדה רפואית קבעה לו דרגת נכות זמנית והוא אינו מסוגל לעבוד בכל עבודה, ואין לו הכנסות מעבודה או מעסק. למבוטח המוגדר "נכה נזקק" משלם הביטוח הלאומי קצבת נכה נזקק בשיעור של 100% לתקופה שנקבעה.
- דרגת נכות זמנית נמוכה מ-10% אינה מזכה בתשלום. זה נכון גם למצב של נכות קבועה.
כפי שנאמר בבית המשפט המחוזי, בפסק דין ע"א 3017/07 חסיד נגד אגף השיקום:
"סמכות הוועדה לקבוע דרגת נכות זמנית נלמדת מתקנה 12 לתקנות. התקנה אינה מפרטת את השיקולים שצריכים להנחות את הועדה בקביעתה אם הנכות היא קבועה או זמנית. ממילא אין זכר לשיקול אשר מסמיך את הועדה להמליץ על טיפול רפואי, בוודאי טיפול רפואי פולשני, כשיקול לקביעת דרגת נכות זמנית"
לפיכך, קובע השופט שוחט באותו פסק דין:
"הועדה אינה יכולה לקבוע נכות כזמנית או להפוך נכות קבועה לזמנית משום סירוב של הנכה לבצע טיפול רפואי שהומלץ על-ידה. אם מחליט הנכה שלא לקבל את הטיפול הרפואי, ובמקרה של התערבות כירורגית לא לעבור את הניתוח – לשון אחר לא להקטין את הנזק – ישקול המשיב, ולא הועדה, את השיקולים הנדרשים לאחר שמיעת המערער ונימוקיו, והוא זה שיחליט על הפעלתה של הסנקציה".
במקרים מסוימים, נכות זמנית עשויה להיות ארוכה מאוד, ולהימשך למעלה מ-6 שנים; למשל: "ביום 15.10.2007 קבעה הוועדה הרפואית לעררים כי למערערת דרגת נכות זמנית בשיעור 20% מיום 19.6.2001 ועד ליום 31.12.2007. בעקבות קביעה זו נמצאה המערערת זכאית לקצבת נכות מעבודה באופן רטרואקטיבי, ולתשלום בהתאם בסך 54,389 ש"ח" (פסק דין בתיק עב"ל 40854-09-12).
לסיוע בנושאים כמו נכות זמנית או נכות קבועה, וכל טיפול בזכויות רפואיות – התקשרו ל"זכותי" בטלפון 5520*.
ניתן גם ליצור קשר דרך אתר זכותי.