זכויות רפואיות
ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

אחוזי נכות

אחוזי נכות הן הגדרה מספרית הקובעים את אחוז הפגיעה בתפקוד של אדם ונקבעים על ידי ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי. 


תהליך הגשת בקשה להכרה באחוזי נכות מהמוסד לביטוח לאומי מתחיל בהגשת תביעה. על התובע להגיש לביטוח לאומי טופס תביעה לקצבת נכות והצהרה למחלקת הביטוח והגבייה. לטופס זה יש לצרף מסמכים רפואיים ואישורים נוספים, בהתאם לתביעה.

לאחר הגשת התביעה, יזומן התובע לוועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי. במסגרת הוועדה הרפואית תינתן לתובע ההזדמנות להציג את טענותיו ולאחר מכן תערך בדיקה רפואית על ידי רופא מטעם ביטוח לאומי. תוצאות הוועדה הרפואית, יחד עם העתק הפרוטוקול, ישלחו לביתו של התובע תוך שבוע עד שלושה שבועות ממועד החלטת הוועדה.

אחוזי הנכות נקבעים תמיד על ידי הרופא בוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי. תפקיד הרופא לקבוע מהן המחלות או הליקויים הרפואיים מהם סובל התובע, ולתרגם אותם לאחוזי נכות, בהתאם ל"ספר המבחנים" שבתקנות הביטוח הלאומי. ספר המבחנים מחולק לפרקים, לפי מערכות הגוף השונות, ולכל ליקוי רפואי מוגדר אחוז הנכות הנקבע עבורו.

במידה שלתובע כמה מחלות או ליקויים רפואיים, לכל ליקוי יקבע הרופא אחוזי נכות בנפרד ואחוז הנכות הכולל ייקבע לפי חישוב משוקלל של אחוזי הנכות.

במידה שאחוזי הנכות משפיעים על תפקודו של התובע, ומובילים לאובדן כושר עבודה, מקבל התובע אחוזי "דרגת אי-כושר". במידה שאחוזי הנכות עוברים את הממוצע הקבוע, התובע זכאי לקצבת נכות כללית. במקרים של תאונות דרכים, ימונה מומחה מטעם בית המשפט שתפקידו לתת חוות דעת. תהליך קביעת אחוזי הנכות נעשה גם לפי סוג התובע.


קיימים שני סוגי תובעים: 

  • משתכרים
  • עקרות בית

במידה שתובע "משתכר" קיבל 40% נכות לפחות, הוא יעבור לשלב הבא, הבודק כושר עבודה ויכולת השתכרות. במידה שתובע/ת "עקרת בית" קיבל/ה 50% נכות לפחות, הוא/היא יעברו לשלב הבא הבודק כושר תפקודי.

לפי המוסד לביטוח לאומי, ישנן ארבע רמות של אחוזי נכות: 60%, 65%, 74% ו – 100%. הגדרות אלו עשויות להשתנות מעת לעת. סכום קצבת הנכות ישתנה בהתאם לרמת אחוזי הנכות. ישנם שני סוגים של אחוזי נכות: נכות רפואית ונכות כללית. במידה שאחוזי הנכות הרפואית גבוהים, אך כושר העבודה אינו מושפע מכך, אחוזי הנכות הכללית ייקבעו בהתאם – ולהפך.

אחוזי נכות הם אינם קבועים, והם משתנים לא רק לפי מידת הנזק, אלא גם במידת הנזק בהתחשב במקצועו של הנפגע, בגילו ובפגיעה עתידית בשכרו עקב הפגיעה. למעשה, אחוזי הנכות שאדם יקבל תלויים בשיקול הדעת של הביטוח הלאומי ורופאי הועדה הרפואית. כך למשל, פגיעה בגב תזכה סבל באחוזי נכות גבוהים יותר מעובד היי-טק שסובל מאותה חומרת פגיעה בדיוק. ועדה רפואית גם מוסמכת להקטין את אחוזי הנכות של הנפגע המבוטח, בהתאם לשיקול דעתה, הכפוף למבחנים משפטיים.


בעייתיות שנוצרת בכל הנוגע לקביעת אחוזי נכות, היא שלעיתים ה"מומחים" שביטוח לאומי מסתמכים על דעותיהם בוועדה הרפואית, הם כלל אינם מומחים בתחום הרפואי המדובר, ולעיתים נותנים חוות דעת שגויות או לא מדויקות. אמנם הרופאים בועדות בקיאים במנגנון של הביטוח הלאומי, אך לא בהכרח יהיו בקיאים במחלה או בסוג הפגיעה של התובע.

הבהרה: כל הכתוב בדף זה מהווה דיון עקרוני וכללי בנושא אחוזי הנכות, ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי או התייעצות מקצועית בכל מקרה לגופו. 


טבלאות אחוזי הנכות לפי סדר תקנות ביטוח לאומי:

אם נפגעתם בגלל מחלה, תאונה או נכות – אולי מגיע לכם כסף רב. מומחי הזכויות הרפואיות של זכותי יכולים לסייע לכם. התקשרו 5520* עכשיו או צרו קשר דרך אתר זכותי.

צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם