חדשות ועדכונים
ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

המוסד לקיפוח לאומי על הכוונת

אוגוסט 15, 2012
בעקבות פרשת משה סילמן וסדרת כתבות במוסף 7 ימים של ידיעות אחרונות, החלה הכנסת להתייחס לביקורת על המוסד לביטוח לאומי.

מאת 

ב-3 באוגוסט 2012, זמן קצר אחרי מותו של משה סילמן, האיש שהצית את עצמו מרוב ייאוש, החל מוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" לפרסם עדויות של עובדי המוסד לביטוח לאומי.

סדרת כתבות התחקיר של שחר גינוסר חושפות בהדרגה את "המנגנון המשפיל, המייגע, המייאש והאטום" של הביטוח הלאומי. בכתבה מתוארת מערכת שבה העובדים שחוקים ואינם עוברים רוטציה. עם השנים הם הופכים אטומים לפניות האזרחים, ומרימים ידיים בגלל עומס רב של עבודה ותיקים.

פקידי התביעות של הביטוח הלאומי יכולים להפעיל שיקול דעת, למשל, בנושא הקטנת קצבאות וקביעת חוב. במקרים רבים, המערכת ממציאה חובות למבוטחים שלא היו ולא נבראו, ונשלחו בגלל טעות של המוסד, או בגלל שיקול דעת לא נכון.

לגבי גביית חובות מאנשים קשישים, נכים, עולים חדשים ונזקקים: "יש הרבה תקנות וסעיפים", מספרת פקידת תביעות בכתבה, "ומדובר באוכלוסיה קשת יום עם המון בעיות. חלקם לא מבינים עברית, אחרים הגיעו אליך רק מפני שהם במצב נפשי מבולבל".

על פי הכתבה, על פקידי התביעות מופעלים לחצים לעבוד מהר יותר, ולהשקיע פחות זמן בכל פונה. בגלל העומס המוטל על הפקידים, מופנות פניות רבות אל עובדי קבלן, המועסקים על ידי חברה חיצונית. אלו אינם עובדים מיומנים, ואינם מכירים את הפרטים בכל תיק. עובדי הקבלן מקבלים הכשרה קצרה, ולפי הכתבה "האזרחים נפגעים".

תגובת המוסד לביטוח הלאומי לכתבה (בנוסח מקוצר): "הכתבה הינה חלק מגל פרסומים שנראה מבטא תחושות של אי צדק חברתי, תחושות שאינן קשורות בהכרח לביטוח הלאומי…הרוב המכריע של פסקי הדין בנושא חובות אינם מטילים דופי בפעילות המוסד…המוקד הטלפוני עונה על כ-350 אלף פניות בחודש…איכות השירות והמקצועיות של המוקד משביעות רצון ויותר…ישנה שחיקה, אולים בנושא זה ראוי להזכיר שבשנתיים האחרונות היתה תחלופה של מאות עובדים…".

התגובות מגיעות גם לכנסת: יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, ח"כ חיים כץ, מתכוון לזמן את פרופסור מור יוסף, מנכ"ל הביטוח הלאומי, לדיון בוועדה. ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' קוראת להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא. העיתון "ידיעות אחרונות" ציטט את ד"ר דניאל גוטליב, סמנכ"ל למחקר ולתכנון במוסד לביטוח לאומי, שאמר בין השאר "הרסנו לעובד הישראלי את הביטחון הסוציאלי. 8 אחוז מהעניים בישראל הם ממשפחות שבהן יש שני מפרנסים. גם הכסף שהולך לקצבאות לא מספיק".

לכל העדויות, התגובות והפרטים מומלץ לקרוא את כל סדרת הכתבות של "7 ימים", המתפרסמת מדי שבוע ב"ידיעות אחרונות" של יום שישי.

צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם