זכויות רפואיות
ייתכן ומגיע לכם הרבה כסף! חייגו עכשיו 5520* או השאירו פרטים ונחזור אליכם

נפילה במעלית – תאונת עבודה

עובד מטבח בחדר האוכל שהועסק מטעם חברת כוח אדם בישיבת "עטרת ישראל" נפל ביחד עם כננת (מעלית מזון) מהקומה החמישית של הבניין. בעקבות הנפילה נפצע בתאונת עבודה שהוכרה על ידי בית המשפט – ונפסק לו פיצוי של 424 אלף שקלים.


התאונה התרחשה ב-09/07/2009, בחדר האוכל של הישיבה. העובד, יליד 1986, היה רק בן 23 באותו היום. הוא העמיס מגשי אוכל (גסטרונומים) אל תוך מעלית מזון קטנה, המכונה 'כננת'. וכך תיאר העובד את מה שקרה לו באותו יום:

"אני זוכר הכל. נשארתי בהכרה… העליתי את המעלית אליי. עכשיו, באתי לשים את המגשים, התכופפתי בצורה ככה, לשים את המגשים, ואז הכבל השתחרר הברזל העליון של המעלית פגע בי בגב כשאני במצב כיפוף והכניס אותי פנימה למעלית. כן. ואז ירדתי איתה בעצם שש קומות."

בשל הנפילה מהקומה החמישית, נגרמו לתובע שברים (או פריקות) בשורש כף יד ימין, שבר בכתף ימין, פצע מדמם במרפק, קונטוזיה ריאתית קטנה וחזה אויר. הוא אושפז ונותח, שוחרר לביתו, ובהמשך נשלח לטיפולי פיזיותרפיה ושיקום.

תיאורו של העובד את התאונה לא הוכח באופן ודאי מעולם, כיוון שלתאונה לא היו עדים נוספים. הנתבעת טענה שהעובד אשם בתאונה כיוון שהוא הכניס אחת מרגליו אל תוך הכננת (מעלית המשא הקטנה), בניגוד להוראות. העובד הכחיש כי נכנס לכננת.

האגף לפיקוח על העבודה במשרד התמ"ת ערך חקירה לתאונה. המהנדס מיכאל סוויסה קבע כי פעולת העמסת המגשים אכן בוצעה על ידי התובע, ומכיוון שלא היה מתקן למניעת רפיון בתילוי, נוצר רפיון שכזה שהוביל לנפילת האונקל הבלתי-מאובטח. אז גרף חלקו העליון של הסל את העובד אל תוך המעלית.

המהנדס קבע כי הסיבה לתאונה היא תחזוקה לקויה של תילוי מתקן ההרמה. הנתבעת טענה בתגובה שחוות הדעת של המהנדס היא בגדר "עדות שמועה". בית המשפט בחר להאמין לעדותו של התובע, לפיה לא הכניס את רגלו אל הסל, וכי חש חבטה בכתפו, שבעקבותיה נפל אל תוך הסל.


הפרת חובת הזהירות

האם הפרה הנתבעת את חובת הזהירות שלה? לפי פסק הדין של בית משפט השלום בירושלים, הרי ש"אמצעי סביר למניעת נפילת הכננת היה יכול להיות התקנתה על ידי מתקין מוסמך של מכשירי הרמה, התקנת מנגנוני בטיחות למניעת התנתקות, מעצורי חירום, בדיקה תקופתית של הכננת לגילוי מוקדם של בלאי או שחיקה של חלקים ממנה, והדרכה ושילוט המזהירים עובדים מהתנהגות העלולה להביא לנפילה עם הכננת. הישיבה לא הציגה ראיה לנקיטה של אפילו אמצעי אחד מבין האמצעים הללו".

כדי לבסס את החלטתו, בדק בית המשפט את פקודת הבטיחות בעבודה (1970) וכיצד היא מגדירה את המושג "מעלית". כך, למרות שמדובר ב'כננת' המשמעת לנשיאת מגשי אוכל בלבד (ולא בני אדם), היא נכנסת להגדרת המעלית על פי הפקודה. מכיוון שהכננת לא נבדקה על ידי בודק מוסמך, למרות שהישיבה היתה מודעת לחובתה לבדוק בטיחותן של כננות.

לכן נקבע כי "הישיבה והמעסיק הפרו את חובת הזהירות לספק לתובע וליתר עובדי המטבח סביבת עבודה בטוחה. הליקויים בכננת גרמו לנפילתה, ולנפילת התובע עימה, ולפיכך הישיבה אחראית לפצות את התובע". כמו כן נקבע כי אין מקום להטיל על התובע אשם תורם לקרות תאונת העבודה.

אחריות המעסיק הישיר

עם זאת, גם למעסיקה (חברת הקבלן) יש אחריות של 10% לתאונה: "אמנם, לא היתה למעסיק שליטה על הכננת ועל יתר תנאי העבודה של התובע, אולם על מעסיק שהוא חברת כח אדם מוטלת החובה לוודא שהמקומות אליהם הוא שולח את עובדיו עומדים בסטנדרטים של בטיחות".

"לא ניתן לומר שהמעסיק יכול היה לסמוך בעיניים עצומות על הישיבה, כמי שמעסיקה יועץ לבטיחות וגיהות בעבודה, או מנהל עבודה מוסמך. בהעדר ולו ביקור אחד במקום אליו נשלח העובד, לא ניתן לומר שהמעסיק יצא ידי חובתו כלפי העובד שנשלח על ידו לעבוד במקום בו הוא עלול היה לצנוח מגובה 5 קומות יחד עם כננת לשינוע סחורה".

גם חלקו של מפקח הבטיחות יורם סבג נבדק. בית המשפט מצא כי אין מקום להטיל עליו אחריות כלשהי, כיוון ש"לא יכולה היתה הישיבה להסתמך על אישורו של מר סבג לבטיחות מתקן ההרמה, אף אילו נבדק על ידו, כטענתה".

נכות רפואית

התובע נפל מקומה חמישית. לכן ספג:

  • שברים (פריקות) בשורש כף יד ימין
  • שבר בכתף ימין
  • פצע מדמם במרפק
  • קונטוזיה ריאתית קטנה
  • חזה אויר

חוות דעת של ד"ר יצחקי מ-16/6/16 דיווחה על תלונות של התובע ל"כאבים בכתף ימין והגבלה בטווחי התנועה". בעקבות זיהוי חולשה בכתפו, קבע נכות בשיעור 40% בגין מגבלת התנועה בכתף, ולא נותרה נכות בשורש כף היד. הנתבעת הסתמכה על חוות דעת נגדית של ד"ר וייס, שקבעה 25% נכות.

לנוכח הפערים בין הצדדים, מינה בית המשפט מומחה רפואי מטעמו, ד"ר מתן, שקבע נכות בשיעור 35% בגין המגבלה בכתף ובשיעור 10% נוספים בגין שורש כף היד.

הועדה הרפואית של הביטוח הלאומי מצאה ב-3/12/09 דלדול שרירים והגבלה ניכרת הן בכתף והן בשורש כף היד, וקבעה לתובע 100% נכות זמנית עד ל-30/6/10. בבדיקה השנייה נקבעה נכות זמנית 70% עד סוף 2010. בבדיקה השלישית נמצאה נכות צמיתה בשיעור 40% בגין הנכות בכתף ובמרפק ובגין תסמונת RSD שהתפתחה עקב הפציעה. תסמונת RSD היא דיסטרופיה סימפתטית רפלקס, תסמונת כאב לטווח ארוך.

ב-13 לנובמבר 2013 זומן התובע לועדה רפואית נוספת בביטוח הלאומי. הפעם, נערך לו מעקב סמוי של חוקרי המוסד. צילומי החוקרים העלו כי התובע מסוגל להניע את ידו בחופשיות יחסית. לכן החליט הביטוח הלאומי להפחית את נכותו ל-20% לצמיתות. בעקבות הפעלת תקנה 15 (הגדלת דרגת נכות) נקבעה הנכות הסופית על 25%.

בחוות דעתו המשלימה של ד"ר מתן מ-4 בדצמבר 2016, הודה המומחה כי "אין ספק שיש הבדל מהותי בבדיקה היום". בהתאם להמלצתו המאוחרת של ד"ר מתן, הסכים בית המשפט להפחית את נכותו הרפואית של התובע ל-12% בלבד.

סיכום פסק הדין

"הנתבעות הפרו חובתן לספק לתובע סביבת עבודה בטוחה, ובשל הפרת חובה זו אירעה התאונה שגרמה לנפילת הכננת, ונפילתו של התובע עימה. אין מקום להטיל על הצד השלישי או על התובע אחריות לתאונה. הנתבעת 1 ,אשר החזיקה במבנה בו אירעה התאונה, התקינה את הכננת שנפלה והיתה אחראית על תחזוקתה, היתה אמורה לתת לתובע הוראות בטיחות ולפקח על מעשיו, תשא ב-90% מהאחריות לתאונה. הנתבעת 2 ,אשר העסיקה את התובע והפנתה אותו לעבוד במקום בו אין תנאי בטיחות מינימאליים, תישא ב-10% מהאחריות לנזקיו". 

סיכום נזקי התובע, כפי שנפסקו על ידי בית המשפט השלום בירושלים:

  • הפסדי שכר בעבר: 98,500 ש"ח
  • הוצאות רפואיות ועזרה בעבר: 7,500 ש"ח
  • הפסדי שכר לעתיד: 190,000 ש"ח
  • הפסד זכויות פנסיוניות: 22,800 ש"ח
  • עזרה לעתיד: 15,000 ש"ח
  • כאב וסבל: 90,000 ש"ח

סה"כ פיצוי: 423,800 ש"ח

בניכוי תגמולי המוסד לביטוח לאומי, סכום הפיצוי המעוגל הוא 55 אלף ש"ח. הנתבעת הראשונה (הישיבה) נדרשה לשלם רבע מ-90% מהנזק, בסכום כולל של 93,355 ש"ח. אל סכומים אלו התווסף שכר-טרחה של עורך דין ב-20 אלף ש"ח.

פסק הדין ניתן ב-3 באוגוסט 2017.

שם ההליך: ת"א 30917-07-10 ל. כ. נ. נגד בית מדרש גבוה לתורה עטרת ישראל, הושיעני – מיני פרייס בע"מ, מגדל חברה לביטוח בע"מ.


לקריאה נוספת – תאונות עבודה בישראל

עברת תאונת עבודה? קבל סיוע מ"זכותי". צור קשר באתר או התקשר למוקד שלנו בכל שעה, באמצעות חיוג ל-5520*.

צרו קשר

אולי מגיע לך הרבה כסף!

מלא פרטיך ונחזור אליך בהקדם